Polski Kongres Serowarski odbył się w terminie 26-28 października w Zawierciu i zgromadził ponad 140 przedstawicieli branży mleczarskiej. Oprócz szeregu specjalistycznych prezentacji dotyczących technik i technologii produkcji serów i twarogów w ramach Kongresu odbyła się także debata branżowa pod tytułem: Ser dobry czy tani? Jakiego sera oczekuje polski konsument?
Uczestnicy obrad mogli wziąć udział w specjalistycznych warsztatach branżowych pt „Jak uniknąć problemów przy wyrobie serów”. W trakcie Gali Polskiego Kongresu Serowarskiego zostali ogłoszeni zwycięzcy kulinarnego konkursu sera Szefów Kuchni Good Cheese 2016. Uczestnicy Gali mieli również możliwość spróbowania zwycięskich serów.
W ramach Kongresu odbyły się dwie wycieczki: jedna do OSM Włoszczowa- producenta znakomitych serów twardych i twarogów i druga do Browaru na Jurze – producenta lokalnego piwa. Browar na Jurze powstał, wiele lat temu, na bazie upadłej mleczarni. To ciekawy przykład zagospodarowania nieczynnego zakładu, zakończony sukcesem.
Zapraszamy do odwiedzenia strony www.goodcheese.pl – znajdą tam Państwo wyniki konkursu oraz fotorelację z gali wręczenia nagród.
Referaty do pobrania:
ALPMA-AFE jedna maszyna – 100 serów, Martin Poellner, ALPMA
Bezpieczne, wydajne pakowanie i budowa marki – Karol Woźniak, Supravis
MultiSAN – pełna elastyczność pakowania serów miękkich, Uwe Becher, ALPMA
Narzędzia optymalizacyjne na obecne czasy, Michał Dębiec, Ecolab
Perspektywy rozwoju marek handlowych, Maksymilian Czeczotko, SGGW
Porównanie metod zapobiegania rozwojowi przetrwalników w serach, Antoni Pluta, SGGW
Procesy demineralizacji serwatki z zastosowaniem elektrodializy, Janusz Kroll, Alima-Bis
Robotyzacja linii produkcyjnej, Zbigniew Tomaszewski, Staubli Łódź
Ser „żółty” – analog sera podpuszczkowego, Bartosz Sołowiej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Technologia krojenia serów – krajalnice przemysłowe – Sprężarki amoniakalne, Dominik Radomski, Fam Stumabo – Mayekava Svedan
Tunel fluidyzacyjny Octofrost™ jako nowa technologia w mrożeniu sera. Jakość, bezpieczeństwo żywności oraz energooszczędność, Anna Dyc, Octofrost
Właściwości fizykochemiczne i prozdrowotne sera topionego z dodatkiem ekstraktu z boczniaka, Bartosz Sołowiej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Zagospodarowanie wód poserwatkowych na cele energetyczne a opłaty według nowo obowiązującego prawa wodnego, Jan Marjanowski, Marcor
Zarządzanie higieną w przemyśle mleczarskim, Jędrzej Gorczyński, Calvatis
Zawartość kazeiny jako podstawowy parametr oceny mleka serowarskiego, Antoni Pluta, SGGW
Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją z kongresu.