Zakończyła się kolejna edycja Polskiego Kongresu Serowarskiego, a jej uczestnicy rozjechali się do domów z bagażem nowej wiedzy oraz pozytywnych doświadczeń zdobytych podczas pobytu w Mrągowie, mieście położonym w krainie polskich jezior i lasów. Podobnie jak w zeszłym roku, jesienna aura i tym razem sprzyjała wielogodzinnym obradom, które trwały aż dwa dni.
Uroczystego otwarcia obrad dokonał Edmund Borawski, prezes SM Mlekpol.
Udział w kongresie wzięło ponad 150 przedstawicieli rodziny mleczarskiej, której członkowie zjechali się z najdalszych zakątków kraju, by dyskutować o serze i mleku do jego produkcji, nie tylko podczas paneli dyskusyjnych w których łącznie wystąpiło 21 prelegentów, ale również w kuluarach oraz podczas debaty branżowej, która z kolei zgromadziła liczne grono słuchaczy. Tematem debaty był polski ser XXI wieku, a dokładnie – trendy i wyzwania, jakie narzuca nowoczesny styl życia konsumentów oraz wyzwania produkcyjne z tym związane.
Aktywny udział w debacie, poprowadzonej przez Aleksandrę Wojnarowską, redaktor naczelną czasopisma AGRO Industry udział wzięli Edward Bajko, prezes SM Spomlek, Marcin Piwowarczyk, dyrektor ZP w Mrągowie SM Mlekpol oraz Jan Plutka, prezes ZM w Zalesiu (Grupa Lacpol).
Pełną relację z jej przebiegu znajdą Państwo w 4. numerze czasopisma AGRO Industry.
Ukoronowaniem pierwszego dnia Polskiego Kongresu Serowarskiego była wieczorna Gala podczas której ogłoszono wyniki kolejnej już edycji kulinarnego konkursu sera GOOD CHEESE oraz wręczono medale tegorocznym zwycięzcom – wyniki dostępne są na http://goodcontest.pl
Zapraszamy Państwa do zapoznania się z poniższą fotorelacją.
W celu pobrania prezentacji wygłoszonych podczas kongresu zapraszamy do naszej platformy B2B, w której można pobrać również poniższą fotorelację z wysokiej jakości zdjęciami.
Aby zalogować się do strefy B2B – proszę kliknąć w poniższy logotyp.