III Polskim Kongres Serowarski odbył się w dniach 11– 12 września w Łochowie. W przeddzień kongresu odbyły się Jesienne Warsztaty Mleczarskie.
Polski Kongres Serowarski to jedyne spotkanie serowarów w Polsce. Skierowane do kadry zarządzającej i technicznej zakładów produkujących sery i twarogi: prezesów, dyrektorów zakładów, technologów, szefów działów produkcji, kontroli i zapewnienia jakości, szefów działów zaopatrzenia oraz rozwoju produktów jak również dostawców nowoczesnej techniki i technologii w produkcji sera.
Poniżej do pobrania prezentacje:
Prawie 100 lat tradycji – produkcja w OSM Sierpc, OSM Sierpc
Skuteczniej, bezpieczniej, taniej bez NaOH, Ecolab
Ser – siła napędowa europejskiego mleczarstwa, Alexander Anton, sekretarz generalny EDA (kliknij)
Innowacje i bezpieczeństwo opakowań w przemyśle mleczarskim, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Przegląd chemicznych metod stabilizacji mikrobiologicznej solanek, Calvatis
Ogólna prezentacja firmy ALPMA, ALPMA
Wybrane zastosowania technologii membranowych w procesach oczyszczania wody i ścieków, Alima Bis